Inför köpet
Vid valet av varmvattenberedare är det bra att veta ungefär hur mycket varmvatten som hushållet använder varje dag, vilken typ av varmvattenberedare som passar ditt hus bäst och vilket korrosionsskydd som lämpar sig för vattenkvaliteten där du bor.
Hur stor varmvattenberedare ska jag ha?
Det beror på hur mycket varmvatten du behöver. En bra regel är att det behövs 40-50 liter varmvatten för en normaldusch på 40 grader i fem minuter. Är du ensam och bara ska tvätta händerna i varmvatten i en sommarstuga kan du klara dig med en femliters-beredare.
Är ni fyra personer i en familj i en stor villa, som badar och duschar ofta kan ni det vara så att ni behöva en varmvattenberedare på runt 200-300 liter. Många gånger klarar sig en sommarstuga, med familj, utmärkt med en varmvattenberedare på 55 liter, men det beror helt på hur mycket vatten ni använder. (Om ditt fritidsboende har extra sommargäster eller om du hyr ut till fler personer så kan en större beredare vara nödvändig.)
- Normalt vattenflöde i en standard dusch ca 8-10 liter/minut.
- Bad (standardbadkar) ca 140 liter
- Handdiskning ca 15 liter
Vilken vattenkvalitet har du?
Och vilket korrosionsskydd passar bäst?
När du köper en varmvattenberedare behöver du tänka på att välja det korrosionsskydd som passar vattenkvaliteten där du bor; koppar, rostfritt stål eller emalj. De tre olika korrosionsskydden har olika korrosionsegenskaper, det som är gynnsamt för ett material kan vara skadligt för ett annat. I de flesta kommunala vatten är koppar ett bra val, men det finns självklart undantag. Genom att välja rätt korrosionsskydd ser du till att din varmvattenberedaren håller så lång tid som möjligt.
Du kan vända dig till din kommun och ofta få svar om din vattenkvalitet. Om du har egen brunn bör du göra en vattenanalys. Vi rekommenderar dig att söka information själv om exakt hur du går tillväga för att göra det.
- Koppar passar de allra flesta kommunala vatten. Koppar är känsligt för låga pH-värden, vilket kan orsaka korrosion.
- Rostfritt stål är okänsligt för pH-värden i normala tappvatten. Rostfritt stål kan korrodera i vatten med hög kloridhalt, speciellt under till exempel kalkbeläggningar.
- Emalj är ett bra alternativ i vatten med mycket kalk och kloridhalt, för mjukt och saltfattigt vatten kan däremot orsaka korrosion.
När ska jag välja en genomströmningsvärmare?
En genomströmningsvärmare är ett bra alternativ när det är väldigt ont om utrymme och när tappningar är små men långa (t.ex. vid dusch). Genomströmningsvärmaren kan t.ex. användas till en mindre sommarstuga eller till en separat bastu med dusch. Tänk på att om den ska användas till en dusch eller till en diskbänk måste en genomströmningsvärmare på minst 11 kW, väljas, annars räcker inte flödet till. Till en vanlig bostad är alltid en vanlig varmvattenberedare att föredra.
Välj rätt Anod till din varmvattenberedare
I emaljerade varmvattenberedare finns en Offeranod, även kallad Anod. Den har som uppgift att förhindra att varmvattenberedaren rostar på insidan, därav namnet. Det är viktigt att kontrollera och byta ut offeranoden regelbundet, vanligtvis var tredje år, för att säkerställa att din varmvattenberedare fortsätter att fungera optimalt.
När du väljer en offeranod till din varmvattenberedare är det viktigt att tänka på vattnets kvalitet och vilken typ av varmvattenberedare du har. Här är några tips:
Magnesiumanod: Den vanligaste typen av offeranod. Den fungerar bra i de flesta vattenkvaliteter och är effektiv på att skydda mot korrosion.Zinkanod: Används ofta i områden med hårt vatten. Zinkanoder är bra på att motstå korrosion och kan vara ett bra alternativ om du har problem med lukt i vattnet.
Aluminiumanod: Mindre vanlig men kan vara effektiv i vissa vattenkvaliteter. Aluminiumanoder är ofta billigare men kan vara mindre effektiva än magnesium- och zinkanoder.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.